Keunstkrite Fotowedstrijd 2019

 

Uitgangspunten

De Keunstkrite Fotowedstrijd is een wedstrijd voor fotografen uit het noorden van het land. De fotowedstrijd staat open voor deelname van elke foto die in Nederland is gemaakt. Foto’s uit andere landen zijn uitgesloten van inzending. Op deze manier creëren we een min of meer gelijk speelveld voor elke deelnemer.

De ingezonden foto’s worden beoordeeld door een deskundige vakjury na sluiting van de inzendtermijn. De finalisten bestaan uit de winnaars en runner-ups. Alle deelnemers ontvangen persoonlijk bericht via email op het opgegeven e-mailadres bij inschrijving voor 21 mei 2019. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de Kunstweek van Achtkarspelen op zaterdag 1 juni 2019 in het gemeentehuis te Buitenpost.

Naast de Keunstkrite trofeeën, de eer en de aandacht zijn er nog meer prijzen verbonden aan de Keunstkrite fotowedstrijd. Na afloop van de wedstrijd zullen de winnende foto’s worden geëxposeerd in de Kruidhof in Buitenpost (o.b.v.) gedurende twee maanden.

Thema
Het thema voor 2019 is: “Kunst verbindt”

Centraal binnen het thema staat het woord VERBINDEN.
Zowel letterlijke als figuurlijke invullingen zijn mogelijk.
Hieronder ter inspiratie een aantal voorbeelden:

Verbinding
Een connectie tussen mensen, dieren, plaatsen, voorwerpen of tijden:
Samenstelling, vorm, kleur, tegenstelling, positief/negatief.
Lijnen, wegen, bruggen, generaties, communicatie, landen en grenzen.
Verbinding met jezelf, verbinding met anderen of elkaar.

Bindmateriaal
Fysiek materiaal om verbindingen te maken:
Verschillende materialen: touw, verband, pleisters, lijm, folie, plakband, gips, electriciteitsdraden, buizen, linten, garen, draad enz.
Hulpmiddelen om bindingen te maken: weefgetouw, breipennen, naaimachine.

Verbanden
Oorzaken en gevolgen. Het verband tussen regen en armoede. Het verband tussen onderwijs en ontwikkeling. Het verband tussen sterrenhemel en landkaarten. Het verband tussen vroeger en nu enz.

Hieronder een aantal collages van de 4 categorieën ter inspiratie:

 

 

Opzet
De wedstrijd telt twee onderdelen:

 • “Keunstkrite fotograaf van het jaar 2019”– 4 categorieën
 •  “Keunstkrite fotograaf van het jaar (Professionals) 2019”– 4 categorieën
 • “Keunstkrite fotografietalent van het jaar 2019”; voor jongeren tot 18 jaar – 4 categorieën

Om in aanmerking te komen voor de titel “Keunstkrite fotograaf van het jaar 2019” (Amateurs & Professionals) stuur je maximaal 10 foto’s in binnen één of meerdere van de in totaal vier categorieën.
Het inschrijfgeld bedraagt € 10,- waarvoor je maximaal 10 beelden kunt insturen.
Je bepaalt zelf hoeveel beelden je instuurt en voor welk onderdeel.

Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de titel: “Keunstkrite fotografietalent van het jaar 2019”. Hiervoor is geen inschrijfgeld verschuldigd.

Per categorie is er een winnaar en een ‘runner-up’ (Amateur & Jongeren).

Voor de professionele fotografen is er alleen een winnaar.(Fotografen die beroepsmatig het vak beoefenen en een KVK nummer hebben.)

De prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni tijdens de kunstweek in het gemeentehuis te Buitenpost.

Categorieën;
Voor de fotowedstrijd onderscheiden we de volgende categorieën:

 • Mens: bv. portret, zowel studio als locatie, straat fotografie enz.
 • Natuur: foto’s van planten en paddenstoelen, bomen, mossen/korstmossen, landschappen, incl. weer en natuurverschijnselen.
 • Dieren: zowel in het wild levende zoogdieren als onze huisdieren (ook studio is toegestaan), reptielen en amfibieën, insecten, vogels en vissen in Nederland.
 • Abstract: de nadruk ligt op vorm en structuur van zowel natuurlijke als niet natuurlijke onderwerpen.

Specificaties:
In aanmerking komen uitsluitend foto’s:

 • die de inzender zelf gemaakt heeft.
 • van amateurfotografen wonende in Friesland, Groningen of Drenthe.
 • die in Nederland zijn gemaakt en binnen het thema passen.
 • die niet eerder een prijs hebben gewonnen in een fotowedstrijd.
 • die in een volledig onbewerkt origineel met maximale/originele resolutie beschikbaar zijn en die desgevraagd beschikbaar gesteld kunnen worden aan de jury.
 • voldoen aan de gestelde eisen m.b.t. beeldbewerking.

Enkele toevoegingen m.b.t. de jongerencategorie:

 • Mag zowel foto als een video zijn (video niet langer dan 3 minuten)

Met het uploaden van de beelden verklaar je dat deze voldoen aan bovenstaande criteria.

Technische specificaties en fotobewerking:

 • Foto’s zijn alleen toegestaan in een JPEG-bestand en kunnen worden ge-upload via de website.
 • Het maximaal aantal beelden dat je mag insturen is 10. Je bepaalt zelf met hoeveel beelden en in welk onderdeel en categorie je deelneemt.
 • Het is niet toegestaan om eenzelfde beeld in meerdere categorieën in te zenden: kies voor de categorie waarvan je denkt dat je foto het meest passend is.
 • Het is mogelijk op verschillende momenten foto’s te uploaden en te versturen tot het maximum van 10 foto’s is bereikt.
 • Het is toegestaan een uitsnede te maken uit het originele beeld.
 • Overige bewerkingen met een fotobewerkingsprogramma zijn beperkt toegestaan. Toegestaan zijn de volgende bewerkingen, waarbij uitgangspunt is dat de bewerkingen met mate moeten zijn toegepast en de werkelijkheid geen geweld is aangedaan. Verscherpen, het wegretoucheren van sensorvlekken, verwijderen van lensafwijkingen, het aanpassen van belichting, digitaal grijsverloopfilter, contrast, witbalans, verzadiging. Nadrukkelijk vermelden we nog dat klonen, tekst in en kaders om de foto etc. niet zijn toegestaan.
 • Dubbelopnames zijn toegestaan, mits gemaakt in de camera.
 • Zwart-wit omzettingen zijn toegestaan in alle categorieën.

Enkele toevoegingen m.b.t. de jongerencategorie:

 • Foto’s en/of video’s mogen zowel met een fotocamera als met een mobiele telefoon gemaakt worden.
 • Alle fotobewerking is toegestaan, het gaat hier ook met name om de creativiteit en visie.

Jurering & prijzen:
De jury bestaat uit 3 personen. Het oordeel van de jury is bindend en over de uitslag wordt niet met de deelnemers gecorrespondeerd.

De jury beoordeelt de inzendingen anoniem en louter op het ingezonden beeld. Dit is de reden waarom je naam en/of initialen niet in de bestandsnaam mogen staan. De beelden worden alleen beoordeeld in de categorie waarin de fotograaf ze heeft geplaatst.

Jury

De jury van de Keunstkrite bestaat uit 4 personen en een onafhankelijke voorzitter zonder stemrecht. Bij het samenstellen van de jury hebben we de volgende criteria gehanteerd: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid en creativiteit.
Hieronder maak je nader kennis met de jury voor de Keunstkrite Fotowedstrijd 2019.

 • Judith Minks
  De in Harlingen woonachtige Judith Minks(1969), studeerde in 2015 cum laude af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar werk heeft vlak voor haar afstuderen een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Door zelfreflectie kreeg zij meer inzicht in haar eigen wijze van functioneren en dit gaf een doorbraak. Omdat ze de volledige beheersing nodig heeft over bijna alles wat ze doet gaat dit ook op voor haar fotografie. Dat ze in een studio fotografeert is daarvan het logische gevolg. De beelden die ze ensceneert zijn haar herinneringen, ervaringen en fantasieën. De onderwerpen en thema’s staan dicht bij haarzelf. Het creëren van perfectie met een zekere mate van vervreemding is kenmerkend geworden voor haar werk. Wel blijft er voldoende ruimte voor de beschouwer er zijn eigen beeld bij op te roepen. Judith heeft ondertussen al een aantal nationale en internationale awards op haar naam staan (o.a. Julia Margaret Cameron Award 2018, Barcelona International Photography Award 2018, Charles Dodsons Award 2017, Pollux Award 2018 & 2016, Nikon-NRC photo contest 2015)
  (www.judithminks.nl )
 • Rob Blanken
  Rob Blanken (1956) woonachtig in Veenwouden. Een eigenzinnige en creatieve fotograaf, gespecialiseerd in artistieke natuurfotografie met een onderscheidende stijl. Vogels, insecten en abstracten zijn Rob zijn grootste interesses. Door te experimenteren probeert hij de zeggingskracht van de foto’s te verhogen en werkt graag aan projecten. Rob zijn foto’s gaan de registratie ver voorbij maar vertellen duidelijk een geheel eigen verhaal.Rob doet regelmatig mee met (inter-)nationale fotowedstrijden en valt ook geregeld in de prijzen. Daarnaast is Rob ook auteur op de website van Natuurfotografie; Hét platform voor natuurfotografen uit Nederland en België.
  (www.robblankenphotography.com)
 • Janna Blom
  Janna Blom woonachtig in Sneek. Levenslustig en ondernemend, groeide op tot een leergierige vrouw die zich met hart en ziel openstelt voor creatieve uitdagingen. Ze volgde een opleiding en ontdekte dat ze een aparte kijk had op composities, waardoor ze een eigen stijl ontwikkelde. Door middel van haar portfolio werd ze aangenomen als kinderfotograaf bij een gerenommeerde organisatie.Inmiddels werkt ze vanuit haar eigen fotostudio. Altijd op zoek naar creatieve uitdagingen waardoor ze zichzelf inmiddels niet alleen als studio maar ook als lifestyle fotograaf heeft geprofessionaliseerd. Janna heeft zich inmiddels gespecialiseerd in portretfotografie, bruidsreportages en de fotografie van pasgeboren baby’s, zogenaamde new-borns.
  (www.jannablomfotografie.com)
 • (Gast)Jurylid: Wietske Elzinga
  Wietske Elzinga (1984) is vorig jaar de (all over)winnaar van “de Keunstkrite Fotowedstrijd” geworden en behaalde daarmee de titel: “Keunstkrite Fotograaf 2018” en aan haar de eer om mee te jureren als gast jurylid!
  Wietske fotografeert met name natuur, portretten en concerten in opdracht. Zo maakt ze veel zelfportretten, waarbij de focus niet op haar zelf ligt, maar zich zelf gebruikt om een bepaald concept neer te zetten. Haar beelden hebben een klassieke uitstraling met een donkere soms surrealistische uitstraling.
 • Voorzitter: Mascha de Lange
  Mascha de Lange (1967) van kleins af aan gefascineerd door de wereld om haar heen, met de natuur en dieren als grootste inspiratiebron. De prachtige details, kleuren, vormen en structuren bleven haar boeien. En zo ontstond de liefde om beelden te willen creëren. Fotografie is voor haar een middel om die beelden vast te leggen. Ze studeerde modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen. Daarnaast volgde ze verschillende opleidingen & workshops in alle facetten van de fotografie. Ze is gespecialiseerd in met name het fotograferen van huisdieren in haar studio. Naast huisdieren fotografie heeft ze ook nog een andere grote passie: (artistieke) natuurfotografie, waarbij met name macrofotografie de hoofdrol speelt.
  Haar werk wordt regelmatig geëxposeerd en gepubliceerd (onlangs is er een dierenboek verschenen waarin alle foto’s van haar hand zijn). Naast fotoshoots geeft ze ook regelmatig workshops. Sinds 2018 is ze voorzitter van de werkgroep fotografie Stichting Keunstkrite, waar deze fotowedstrijd een groot onderdeel van is.
  (www.inspirationofpets.nl)

Naast de Keunstkrite trofeeën, de eer en de aandacht zijn er nog meer prijzen verbonden aan de Keunstkrite fotowedstrijd:

 • De winnaar van alle categorieën ontvangt naast de titel “Keunstkrite fotograaf van het jaar” (amateurs & professionals) een cadeaubon t.w.v. € 100,- te besteden bij Cameranu.nl, een certificaat en een bokaal. Daarnaast een uitnodiging om volgend jaar als “gast” jurylid aanwezig te zijn om de binnengekomen foto’s mee te beoordelen.
 • Elke categorie-winnaar ontvangt een cadeaubon t.w.v. € 25,- en een certificaat.
 • Elke runner-up (de nr. 2 van elke categorie) ontvangt een certificaat.
 • De winnaar van de jongeren categorie ontvangt naast de titel “Keunstkrite fotografietalent van het jaar” een cadeaubon t.w.v. € 100,- te besteden bij Cameranu.nl, een certificaat en een bokaal. Daarnaast een uitnodiging om volgend jaar als “gast” jurylid aanwezig te zijn om de binnengekomen foto’s mee te beoordelen.
 • Elke categorie- winnaar (jongeren) ontvangt een cadeaubon t.w.v. € 25,- en een certificaat.(amateurs)
 • Elke runner-up (jongeren), de nr. 2 van elke categorie ontvangt een certificaat.(amateurs
 • De prijswinnende foto’s van zowel de “Keunstkrite fotograaf van het jaar“en “Keunstkrite fotografie talent” van het jaar als de categorie winnaars en runner-ups zullen worden geëxposeerd in de Kruidhof in Buitenpost (o.v.b) gedurende twee maanden.

Publicaties:
De foto’s van de hoofdprijs winnaars (“Keunstkrite fotograaf van het jaar 2019” (Amateurs & Professionals) en “Keunstkrite fotografie talent van het jaar 2019”)) zullen worden gepubliceerd in verschillende kranten en op social media. Op www.keunstkrite.nl zal de volledige uitslag worden gepubliceerd.

Overige:
Uw ingezonden foto mag door de Stichting Keunstkrite Twizel worden gebruikt voor publicatie in de context van de fotowedstrijd en met naamsvermelding. Lage resolutiebeelden worden verstrekt aan de pers. Deze beelden mogen uitsluitend in het kader van de Keunstkrite Fotowedstrijd en onder naamsvermelding gebruikt worden. De organisatie aanvaardt geen aansprakelijkheid wanneer media zich hieraan niet houden. Het is aan de deelnemer om hier al dan niet tegen op te treden.
Fotos die niet aan de technische specificaties voldoen of aanstootgevend zijn kunnen worden verwijderd.

Inschrijving gesloten

 

Privacy:
Deelnemers behouden altijd het volledige auteurs- en copyright en kunnen het beeld naar eigen inzicht exploiteren. De Stichting Keunstkrite Twizel is niet aansprakelijk voor vorderingen of klachten naar aanleiding van inbreuk op rechten van derden of schade geleden door derden als gevolg van het onderwerp/de inhoud van inzendingen, en de deelnemer stemt ermee in de Stichting Keunstkrite Twizel in zulke gevallen te vrijwaren en schadeloos te stellen.

Met uw deelname en het plaatsen van uw foto gaat u ermee akkoord dat voor het meedoen aan de wedstrijd uw persoonlijke gegevens worden verwerkt. Op deze manier kan een winnaar bericht worden als hij of zij een prijs heeft gewonnen. Uw gegevens worden niet aan andere partijen beschikbaar gesteld. Het gebruik van persoonlijke gegevens gebeurt vanzelfsprekend met inachtneming van de wet op bescherming van persoonsgegevens.

Tot slot:
Best een lap tekst deze reglementen… Laat het je vooral niet afschrikken. De regels zijn gebaseerd op andere fotowedstrijden. Het doel van deze regels is dat voor elke deelnemer hetzelfde uitgangspunt geldt en dat de wedstrijd eerlijk verloopt.

Doe je mee? We zijn reuze benieuwd naar je foto’s!
Stuur vanaf zondag 3 maart je foto’s in! Uiterste inzendtermijn is zondag 12 mei 2019.