Project 3: Jan Ritskes Poëzienacht

In de tuin van het Simke Kloostermanhûs wordt op zaterdagavond 20 september 2014 een voorstelling georganiseerd met landelijk bekende en jonge getalenteerde dichters, die banden hebben met Noordoost Friesland. De Jan Ritskes Poëzienacht is vooral een podium voor jong talent uit de regio Noordoost Friesland en in het bijzonder De Noardfryske Wâlden. In de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam er een nieuwe poëziebeweging op gang.  Hedendaagse dichters zijn vooral performers.  In 2014 zullen naast een aantal oude bekende ook weer nieuwe stemmen te horen zijn. De voertaal is Fries maar er worden ook Nederlandse, Engelse gedichten en gedichten in dialect vertokt. De muzikale omlijsting van de avond  wordt verzorgd door de Friese folkband Dixie Doodle.

Datum: zaterdag 20 september 2014 a.s.
Tijd: 20.00-01.00 uur
Locatie: Tsjerkebuorren 27, 9286 EZ Twijzel
Entree: kassa € 10. Vrienden € 7,50. Voorverkoop € 7,50 via IBAN:NL07RABO0303507594 t.n.v. Stichting Keunstkrite Twizel o.v.v. kaarten #JRP14 + eigen naam en woonplaats.

De dichters:

Tsead BruinjaTsead Bruinja  (1974 Rinsumageest) is dichter en woont in Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). Hij won in 2002 het Hendrik de Vries-stipendium en werd genomineerd voor o.a. de Jo Peters Poëzie Prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en voor Dichter des Vaderlands voor de periode 2009-2013, waar hij tweede werd. Tsead Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland (o.a. in Indonesië, Nicaragua en Zimbabwe). Hij is vanaf het begin af aan betrokken bij de wedstrijd en gaf in 2010 en 2012 de Masterclasses.
meindert talmaMeindert Talma (Surhuisterveen, 1968)  woont en werkt in Zuidhorn. Muzikant, schrijver en dichter. Trad meermalen op bij de Keunstkrite waaronder in 2010 op de Jan Ritskes Poëzienacht. Tot nu toe verschenen sinds 1997 tien zeer eigenzinnige en goed ontvangen cd’s van zijn hand. Meindert Talma speelde solo en met zijn begeleidingsband The Negroes in vele bekende zalen van Nederland en België en op o.a. festivals als Lowlands, Eurosonic, Oerol, Noorderzon. Is een van de meest onbekende BN’ner van Nederland en beleeft momenteel een landelijke doorbraak.
Jan-KetelaarJan Ketelaar (Hoogezand-Sappemeer, 1958) – woont en werkt in Drachten. Beeldend kunstenaar en dichter. Is bekend van nationale en internationale exposities. Jan Ketelaar is directeur van Potzenmakerij Ketelaar. Ketelaar studeerde van 1997 tot 2002 aan Academie Minerva te Groningen. Treedt de laatste jaren meer naar buiten als dichter en organiseert poëziemiddagen in Drachten en omgeving.
Bennie SpekkenBennie Spekken (Veendam, 1966) publiceerde poëzie in o.a. De Brakke Hond, Gierik Nieuw Vlaams Tijdschrift, Opspraak en verschillende bloemlezingen. De mystiek in- en om hem heen blijft hem bezighouden. Naast de poëzie is hij actief als singer-songwriter. Sinds 2012 redacteur bij Stichting Literaire Activiteiten Avier.
sannemaj bettenSannamaj Betten (Sint Jacobiparochie, 1995) studente, won in de afgelopen jaren meerdere prijzen. In 2012 was ze tweede in de landelijke finale van de Jonge dichter des Vaderlands. Ze schrijft proza, poëzie en toneel. In 2013 werd ze tweede in de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Taal. Sannemaj schrijft graag monologen en dialogen, die ze vervolgens ook zelf uitwerkt en speelt. Samen met haar broer maakt ze ook muziek. In haar poëzie en proza is ze kritisch, eigenzinnig en openhartig. 
Dirk GeerdinkDirk Geerdink (Rinsumageest, 1993) student HTS, woont in Tytsjerk. Dichter en fierljepper. Maakt theater (Hebeca, Schoenen van de Waanzin) en houdt zich bezig met film (o.a. 48 Hour Film Project) en media. Dirk Geerdink is een van de grootste poëtryslamtalenten van dit ogenblik. Hij imponeerde op de Grutte Dichtersjûn (Sneek) in 2013 en is een regelmatige gast bij Melvin van Eldik’s poëzieavonden in Leeuwarden.

lk van deze dichters is gevraagd een jong talent mee te nemen. De identiteit is voor organisatie en publiek nog een verrassing. De gasten wordt een kort optreden geboden en daarmee een podium om zich te presenteren. Daarnaast zijn er gastrollen zijn weggelegd voor het dichterscollectief De Ferswevers uit Drachten.Het stimuleren van jonge talenten behoort tot de kerndoelen van de Keunstkrite en is een belangrijk element binnen de Jan Ritskes Projecten.De Poëzienacht wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Simke Kloosterman Lien, de Douwe Kalma Stifting, it Feitsma Fûûns fwar it Frysk, de provinsje Fryslân, de gemeente Achtkarspelen en sponsering door bedrijven uit Twijzel e.o., te weten Frytsjam (Twijzel), Wegrestaurant Twijzel (Twijzel), Rients Faber licht & geluid (Twijzel), Tuinspul (Twijzel), Anja Klok – communicatie en bloemen (Augustinusga), Fixet (Opende (Gr.)), Life & Garden (Opende (Gr.)), AJ Catering(Drachten/Harkema),  Wijnhuis Machiel (Surhuisterveen), TM-verhuur (Surhuizum).

logo Simke Kloosterman LienLogo Feitsma FûnsLogo_Kalma_Stifting_web (2)Provincie_Frieslandlogo_achtkarspelen_CMYK kopiekopie logo-Frytsjam-03

Logo WR TwijzelLogo-Rients-Faber-licht-geluid--beeld-(zwarte-letters)

 

logo_tuinspul20

 

 

 

Anja Klok    fixet_home_logo   logo_abaff3abb2Logo Wijnhuis Machiel Nieuw logo AJ logo-TM-Verhuur-los